کنه پیاز زعفران

کنه پیاز زعفران Rhizoglyphus عموماً با گیاهان پیازی ، غده ای و ساقه های زیرزمین مرتبط هستند R.robini گونه مهم این جنس است که خسارت قابل توجهی را به گیاهان پیازی وارد می کند . کنه زعفران گونه ايست همه‌ جازي و از مهمترين آفات گياهان غده‌اي است. كنه‌ ايست به طول 0/8-0/6 ميلي‌متر با بدن تخم‌مرغي شكل و فربه به رنگ كدر، ولي كم‌ تحرك است.

پاهاي اين كنه كوتاه و سخت به رنگ قهوه‌اي مايل به قرمز كه تعداد زيادي مو و خار روي آنها قرار گرفته است. لاروهاي تازه تفريخ‌شده از تخم به رنگ سفيد شفاف با پاهاي قهوه‌اي متمايل به قرمز و مانند اغلب كنه‌ها داراي 3 جفت پا مي‌باشند.

لاروها پس از تغذيه كافي به رنگ سفيد مات درآمده، به اولين مرحله استراحت تبديل مي‌گردند. پس از طي استراحت اول چهارمين جفت پاها ظاهر شده و وارد مرحله پورگي مي‌شود و پس از طي 3 سن پورگي، بالغ مي‌شود.

كنه زعفران بنه‌هاي زعفران را غالبا از محل زخمها و گاهي قسمتهاي سالم مورد حمله قرارميدهد. سپس ضمن تغذيه و ايجاد تونل زمينه را براي نفوذ بیماری زای گیاهی عوامل گندزا از محل زخمها و حفرات به داخل بنه تسريع مي كند. برگهاي اين بوته‌ها ظريف تر و كوتاه تر از بوته‌هاي سالم بوده و زودتر خزان مي كنند.

 

 

الف-تجمع کنه های پیاز در ناحیه انتهای یک پیاز آلوده

 

کنه پیاز زعفران , کنه ها
ب-نمای ظاهری یک کنه پیاز

مبارزه و كنترل

معمول ترین روش مدیریت در گیاهان گلدانی در گلخانه ها استفاده از حشره کش ، کنه کش یا مخلوطی از آنها با قارچ کش ها است. در بین ترکیبات شیمیایی کنه کشها کلتان یا دیکوفول بیشترین نتیجه را داده است که می توان پیازها را قبل از کشت به مدت 30 دقیقه در مخلوط این ترکیب غوطه ور نمود. اثرات نفوذی کلتان در خاک پس از کشت چندان زیاد نیست ولی نسبتاً موثر است.

روابط بین کنه های پیاز و قارچ ها مبارزه با پاتوژن های گیاهی را مشکل می کند . کنترل پاتوژن های گیاهی با استفاده از قارچ کش ها زمانی نتیجه می دهد که کنه تراکم جمعیت کمتری داشته باشد.

الف- پيشگيري و كنترل كنه‌ ها در مزارع احداث شده

  1. پرهيز از آبياري در تابستان
  2. افزودن خاكهاي سبك به میزان 3-2 سانتی متر مخلوط کود دامی پوسیده، خاک و خاکستر در فصل تابستان براي افزايش عمق كاشت در مزارعي كه عمق كاشت آنها كمتر از 15 سانتي‌متر است
  3. آبياري هاي اول(قبل از گل) و دوم(بعد از گل يا زاج‌آب) به حد كافي و با دقت زياد انجام گيرد.
  4. كنترل علفهاي هرز در موقع خواب تابستانه.

در تحقيقي كه با هدف بررسي اثرات عمق كاشت و آبياري تابستانه بر جمعيت كنه در شهرستان گناباد انجام شده است. اثر متقابل آبياري تابستانه و عمق كاشت معلوم نمود كه بيشترين ميزان جمعيت كنه و همچنين ميزان خال هاي سياه ناشي از خسارت كنه در اعماق مختلف و درز تمام فصول و تيمارهاي دوبار آبياري شده در تير و مرداد ماه و كمترين ميزان جمعيت و خسارت كنه در تمام اعماق و در كليه فصول در تيمار هاي بدون آبياري تابستانه ديده مي شود.

ب- پيشگيري و كنترل كنه‌ ها در مزارع در حال احداث

  • بيرون‌آوردن بنه‌ها براي كاشت مجدد به صورت خشك، و پرهيز از آبياري مزرعه براي سهولت در كندن بنه‌ها
  • انتخاب بنه‌هاي سالم و فاقد لكه‌هاي تيره براي كاشت
  • ضدعفوني بنه‌ها قبل از كاشت با ترکیب قارچ‌كش-كنه‌كش مناسب ضدعفوني
  • انتخاب عمق 20-15 سانتي‌متر براي كاشت
  • افزودن خاك زراعي سبك در طول تابستان براي ثابت‌ نگه‌داشتن عمق كاشت
  • پرهيز از آبياري در تابستان
  • پرهيز از خاك‌برداري مزارع زعفران براي كاشت مجدد
  • استفاده از بنه بيشتر براي كاشت(تا در مدت زمان كوتاهتري مزرعه زعفران به برداشت اقتصادي برسد و كنه‌ها نيز فرصت كمتري براي افزايش جمعيت داشته باشند)
  • استفاده از كود دامي پوسيده و عاري از بذر علفهاي هرز و پرهيز از كودهاي گوسفندي و مرغي
  • جلوگيري از انتقال بنه‌هاي زعفران مناطق آلوده به مناطق سالم.

 

مدیر فروش زعفران قائنات

مصطفی قربانی

برای کسب اطلاعات بیشتر و مشاوره روی دکمه‌های زیر کلیک کنید.

فرم مشاوره

10 thoughts on “کنه پیاز زعفران

  1. حسن گفته:

    ممنون از اطلاعات خوب و پر محتوا
    مایل به دریافت خبرنامه از شما میباشم

  2. مهندس طببب گفته:

    دوست عزیز تشکر مرسی از معلومات که دراین صفحه گذاشتید
    من مدیر کل سازمان حفظ نباتات و قرنطینه استان هرات کشور همسایه شما افغانستان هستم .کارشناسی ارشد در بخش امراض زعفران از انستتیوت ملی حفاظه نباتات هند دارم .ادویه کاربندازیم وابامکتین در تداوی ابتدایه نتبجه بهتری داده است روی قطعات که ما در اینجا روش کار نمودیم البته درصد عفونی بذری

  3. امیرمحمد امیرخانی گفته:

    باسلام و خسته نباشید بنده ۱۱سال در استان البرز زعفران کشت میکنیم و در رابطه با گل دهی
    تا زمانی که سبزه در نیاد گل نمیده ولی زعفران مشهد اول گلدهی انجام میشه وبعد سبزینه پدید می اید میخواستم راهنمایی کنید چه زمانی چه مقدار اب وبا چه فرمول کودی ابیاری کنیم هم زود تر از رؤیت سبزینه گل پدید بیاید وهمینکه عملکرد بالایی داشته باشیم ممنون

    • مدیرسایت گفته:

      باید طبق آب و هوای منطقه، یک آبیاری در اواخر مرداد و آبیاری گل هم زود هنگام نباشد و اوایل ابان انجام شود.
      اسید هیومیک, کودهای پتاس و ریز مغذی و اسید آمینه با آب آبیاری و محلول پاشی در بهمن و اسفند انجام شود.
      آبیاری زرد وقتی یک سوم یا نوک برگ که زرد شد به موقع انجام گیرد. کود حیوانی کاملا پوسیده قبل از آبیاری گل سال آینده.
      آبیاری ها به موقع انجام شود از آبیاری زیاد پرهیز شود؛ اگر بارندگی باشد شش تا آب. برای یک دوره رشد از آبان تا اواخر اردیبهشت کافی است.

  4. علب گفته:

    سلام پیازهای زعفران داری لکهای قهوه ای مایل به سیاه است امسال کست شده و چیزی برای قارچ وکنه کشی استفاده نشده الان راهی برای مبارزه وجود داره لطفا راهنمایی کنید. ممنون

    • مدیرسایت گفته:

      از قارچ کش های معمول داخل اب استفاده شود. ابیاری تابستانه بعد از برداشت علوفه اصلا انجام نشود.

      ضدعفونی پیاز قبل ازکاشت:
      باتوجه به الودگی درصد زیادی از مزارع به کنه و قارچ و در نتیجه، واردشدن پیازهای الوده به بازار به نظر میرسد اقدامات لازم جهت پیشگیری و کنترل افات ضروری باشد که به نکاتی اشاره می کنیم
      قدم اول عدم استفاده ازکودهای دامی استریل نشده (فراوری نشده) هست
      کودهای دامی هرقدر هم پوسیده باشند بازهم بستر مناسبی برای رشد و طغیان قارچ ها هستند…. پس حتما قبل از مصرف کودهای دامی را فراوری و استریل کنید
      گام مهم بعدی،ضدعفونی کردن پیازها قبل ازکاشت با محلولهای قارچ و کنه کش میباشد.
      ساده ترین روش برای اینکار به شرح ذیل میباشد:
      ابتدا پیازها را تمیز کنید
      سپس چندتا بشکه اماده کنید و داخل بشکه ها را تا 80 درصد ظرفیت آب بریزین
      و سموم قارچ وکنه کش را باتوجه به حجم اب داخل ان اضافه کنید(در رعایت دوز مصرف دقت شود)و محلول آب و سم را خوب هم بزنید…
      پیازهای تمیزشده وعاری از خاک را داخل کیسه بریزین و سرکیسه را با طناب ببندین و بزارین اهسته داخل بشکه…
      و زمان را محاسبه کنید پس از زمان لازم (که بسته به دوز و نوع سم متفاوته و از فروشنده بپرسید دوز و زمان رو حتما)
      کیسه پیاز را بیرون بکشید و سریع پیازها را خارج کنید و پهن کنید روی سطح تمیز وعاری از خاک(مثلا بسترماسه بادی)..
      بهمین راحتی پیازهای شما ضدعفونی شده اند….
      ?درقدیم بدنه پیاز را با گوگرد اغشته میکردن جهت ضدعفونی، ولی با توجه به خطرات تنفسی استفاده از گوگرد و همچنین وجود روش های جدید بهتر
      پیشنهاد نمیشود

  5. مهدي گفته:

    براي جلوگيري از پيشرفت قارچ در مزرعه تا احداث بايد چه كار كرد

    • محمد قربانی گفته:

      سلام .
      کود حیوانی پوسیده شده استفاده شود. طبیعتا، کود نرم شده باشد. یا این که از کود حیوانی کمپوست شده استفاده شود.
      کود حیوانی سه چهار ماه قبل از کاشت، باید در زمین استفاده شود یا اینکه بعد از کاشت در زمین زعفرانی مورد استفاده قرار بگیرد.
      پیاز سالم و ضد عفونی (با قارچ کش) شده باشد. پیازی که استفاده می کنید فاصله زمانی بین کندن پیاز و کاشتن زیاد نباشد.
      موقع کاشت پیاز زعفران، رطوبت زمین در زمان هوای گرم، زیاد نباشد.
      زهکشی خاک مناسب و مقدار خاک رس کم باشد. و آبیاری هم بستگی به آب و هوای منطقه دارد.

  6. بهزاد خسروپناه گفته:

    با سلام
    مقاله بسیار جالبی بود .مصرف کود مایع یواس ساخت شرکت بهینه رویش بهاره به میزان 40-50 لیتر در هکتار همراه آب ابیاری علاوه بر تامین ازت و سولفور زعفران جهت کنترل کنه زعفران نیز مفید است.کشاورزانی که مصرف نموده اند بسیار راضی بوده اند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *