کنه پیاز زعفران

کنه پیاز زعفران

کنه پیاز زعفران Rhizoglyphus عموماً با گیاهان پیازی ، غده ای و ساقه های زیرزمین مرتبط هستند R.robini گونه مهم این جنس است که خسارت قابل توجهی را به گیاهان پیازی وارد می کند . کنه زعفران گونه ایست همه‌ جازی و از مهمترین آفات گیاهان غده‌ای است. کنه‌ ایست به طول ۰/۸-۰/۶ میلی‌متر با بدن تخم‌مرغی شکل و فربه به رنگ کدر، ولی کم‌ تحرک است.

پاهای این کنه کوتاه و سخت به رنگ قهوه‌ای مایل به قرمز که تعداد زیادی مو و خار روی آنها قرار گرفته است. لاروهای تازه تفریخ‌شده از تخم به رنگ سفید شفاف با پاهای قهوه‌ای متمایل به قرمز و مانند اغلب کنه‌ها دارای ۳ جفت پا می‌باشند.

لاروها پس از تغذیه کافی به رنگ سفید مات درآمده، به اولین مرحله استراحت تبدیل می‌گردند. پس از طی استراحت اول چهارمین جفت پاها ظاهر شده و وارد مرحله پورگی می‌شود و پس از طی ۳ سن پورگی، بالغ می‌شود.

کنه زعفران بنه‌های زعفران را غالبا از محل زخمها و گاهی قسمتهای سالم مورد حمله قرارمیدهد. سپس ضمن تغذیه و ایجاد تونل زمینه را برای نفوذ بیماری زای گیاهی عوامل گندزا از محل زخمها و حفرات به داخل بنه تسریع می کند. برگهای این بوته‌ها ظریف تر و کوتاه تر از بوته‌های سالم بوده و زودتر خزان می کنند.

 

 

الف-تجمع کنه های پیاز در ناحیه انتهای یک پیاز آلوده

 

کنه پیاز زعفران , کنه ها
ب-نمای ظاهری یک کنه پیاز

مبارزه و کنترل

معمول ترین روش مدیریت در گیاهان گلدانی در گلخانه ها استفاده از حشره کش ، کنه کش یا مخلوطی از آنها با قارچ کش ها است. در بین ترکیبات شیمیایی کنه کشها کلتان یا دیکوفول بیشترین نتیجه را داده است که می توان پیازها را قبل از کشت به مدت ۳۰ دقیقه در مخلوط این ترکیب غوطه ور نمود. اثرات نفوذی کلتان در خاک پس از کشت چندان زیاد نیست ولی نسبتاً موثر است.

این مقاله را هم از دست ندهید:
برداشت گل زعفران با توجه به شرایط منطقه ای

روابط بین کنه های پیاز و قارچ ها مبارزه با پاتوژن های گیاهی را مشکل می کند . کنترل پاتوژن های گیاهی با استفاده از قارچ کش ها زمانی نتیجه می دهد که کنه تراکم جمعیت کمتری داشته باشد.

الف- پیشگیری و کنترل کنه‌ ها در مزارع احداث شده

  1. پرهیز از آبیاری در تابستان
  2. افزودن خاکهای سبک به میزان ۳-۲ سانتی متر مخلوط کود دامی پوسیده، خاک و خاکستر در فصل تابستان برای افزایش عمق کاشت در مزارعی که عمق کاشت آنها کمتر از ۱۵ سانتی‌متر است
  3. آبیاری های اول(قبل از گل) و دوم(بعد از گل یا زاج‌آب) به حد کافی و با دقت زیاد انجام گیرد.
  4. کنترل علفهای هرز در موقع خواب تابستانه.

در تحقیقی که با هدف بررسی اثرات عمق کاشت و آبیاری تابستانه بر جمعیت کنه در شهرستان گناباد انجام شده است. اثر متقابل آبیاری تابستانه و عمق کاشت معلوم نمود که بیشترین میزان جمعیت کنه و همچنین میزان خال های سیاه ناشی از خسارت کنه در اعماق مختلف و درز تمام فصول و تیمارهای دوبار آبیاری شده در تیر و مرداد ماه و کمترین میزان جمعیت و خسارت کنه در تمام اعماق و در کلیه فصول در تیمار های بدون آبیاری تابستانه دیده می شود.

ب- پیشگیری و کنترل کنه‌ ها در مزارع در حال احداث

  • بیرون‌آوردن بنه‌ها برای کاشت مجدد به صورت خشک، و پرهیز از آبیاری مزرعه برای سهولت در کندن بنه‌ها
  • انتخاب بنه‌های سالم و فاقد لکه‌های تیره برای کاشت
  • ضدعفونی بنه‌ها قبل از کاشت با ترکیب قارچ‌کش-کنه‌کش مناسب ضدعفونی
  • انتخاب عمق ۲۰-۱۵ سانتی‌متر برای کاشت
  • افزودن خاک زراعی سبک در طول تابستان برای ثابت‌ نگه‌داشتن عمق کاشت
  • پرهیز از آبیاری در تابستان
  • پرهیز از خاک‌برداری مزارع زعفران برای کاشت مجدد
  • استفاده از بنه بیشتر برای کاشت(تا در مدت زمان کوتاهتری مزرعه زعفران به برداشت اقتصادی برسد و کنه‌ها نیز فرصت کمتری برای افزایش جمعیت داشته باشند)
  • استفاده از کود دامی پوسیده و عاری از بذر علفهای هرز و پرهیز از کودهای گوسفندی و مرغی
  • جلوگیری از انتقال بنه‌های زعفران مناطق آلوده به مناطق سالم.
این مقاله را هم از دست ندهید:
جداسازی ریشه زعفران از گل

 

جهت خرید و فروش این محصول میتوانید با ما در ارتباط باشید:
آقای قربانی
شماره تلفن زعفران قائنات شماره موبایل: 09159641840
شماره زعفران قائنات شماره موبایل: 09156643790
واتس آپ زعفران قائنات واتس آپ: 09159641840
واتس آپ زعفران قائنات واتس آپ: 09156643790
کانال تلگرام زعفران قائنات تلگرام: ورود به کانال تلگرام

دسته بندی ها: اخبار
مقاله های مرتبط :

دیدگاه خود را بیان کنید :

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این سایت از اکیسمت برای کاهش هرزنامه استفاده می کند. بیاموزید که چگونه اطلاعات دیدگاه های شما پردازش می‌شوند.

۱۰ دیدگاه برای این مطلب ثبت شده است

  1. حسن
    3:50 1398/05/18

    ممنون از اطلاعات خوب و پر محتوا
    مایل به دریافت خبرنامه از شما میباشم

  2. مهندس طببب
    12:11 1396/10/26

    دوست عزیز تشکر مرسی از معلومات که دراین صفحه گذاشتید
    من مدیر کل سازمان حفظ نباتات و قرنطینه استان هرات کشور همسایه شما افغانستان هستم .کارشناسی ارشد در بخش امراض زعفران از انستتیوت ملی حفاظه نباتات هند دارم .ادویه کاربندازیم وابامکتین در تداوی ابتدایه نتبجه بهتری داده است روی قطعات که ما در اینجا روش کار نمودیم البته درصد عفونی بذری

  3. امیرمحمد امیرخانی
    4:59 1396/10/09

    باسلام و خسته نباشید بنده ۱۱سال در استان البرز زعفران کشت میکنیم و در رابطه با گل دهی
    تا زمانی که سبزه در نیاد گل نمیده ولی زعفران مشهد اول گلدهی انجام میشه وبعد سبزینه پدید می اید میخواستم راهنمایی کنید چه زمانی چه مقدار اب وبا چه فرمول کودی ابیاری کنیم هم زود تر از رؤیت سبزینه گل پدید بیاید وهمینکه عملکرد بالایی داشته باشیم ممنون

    • مدیرسایت
      9:52 1396/10/09

      باید طبق آب و هوای منطقه، یک آبیاری در اواخر مرداد و آبیاری گل هم زود هنگام نباشد و اوایل ابان انجام شود.
      اسید هیومیک, کودهای پتاس و ریز مغذی و اسید آمینه با آب آبیاری و محلول پاشی در بهمن و اسفند انجام شود.
      آبیاری زرد وقتی یک سوم یا نوک برگ که زرد شد به موقع انجام گیرد. کود حیوانی کاملا پوسیده قبل از آبیاری گل سال آینده.
      آبیاری ها به موقع انجام شود از آبیاری زیاد پرهیز شود؛ اگر بارندگی باشد شش تا آب. برای یک دوره رشد از آبان تا اواخر اردیبهشت کافی است.

  4. علب
    11:58 1396/08/22

    سلام پیازهای زعفران داری لکهای قهوه ای مایل به سیاه است امسال کست شده و چیزی برای قارچ وکنه کشی استفاده نشده الان راهی برای مبارزه وجود داره لطفا راهنمایی کنید. ممنون

    • مدیرسایت
      7:43 1396/08/25

      از قارچ کش های معمول داخل اب استفاده شود. ابیاری تابستانه بعد از برداشت علوفه اصلا انجام نشود.

      ضدعفونی پیاز قبل ازکاشت:
      باتوجه به الودگی درصد زیادی از مزارع به کنه و قارچ و در نتیجه، واردشدن پیازهای الوده به بازار به نظر میرسد اقدامات لازم جهت پیشگیری و کنترل افات ضروری باشد که به نکاتی اشاره می کنیم
      قدم اول عدم استفاده ازکودهای دامی استریل نشده (فراوری نشده) هست
      کودهای دامی هرقدر هم پوسیده باشند بازهم بستر مناسبی برای رشد و طغیان قارچ ها هستند…. پس حتما قبل از مصرف کودهای دامی را فراوری و استریل کنید
      گام مهم بعدی،ضدعفونی کردن پیازها قبل ازکاشت با محلولهای قارچ و کنه کش میباشد.
      ساده ترین روش برای اینکار به شرح ذیل میباشد:
      ابتدا پیازها را تمیز کنید
      سپس چندتا بشکه اماده کنید و داخل بشکه ها را تا ۸۰ درصد ظرفیت آب بریزین
      و سموم قارچ وکنه کش را باتوجه به حجم اب داخل ان اضافه کنید(در رعایت دوز مصرف دقت شود)و محلول آب و سم را خوب هم بزنید…
      پیازهای تمیزشده وعاری از خاک را داخل کیسه بریزین و سرکیسه را با طناب ببندین و بزارین اهسته داخل بشکه…
      و زمان را محاسبه کنید پس از زمان لازم (که بسته به دوز و نوع سم متفاوته و از فروشنده بپرسید دوز و زمان رو حتما)
      کیسه پیاز را بیرون بکشید و سریع پیازها را خارج کنید و پهن کنید روی سطح تمیز وعاری از خاک(مثلا بسترماسه بادی)..
      بهمین راحتی پیازهای شما ضدعفونی شده اند….
      ?درقدیم بدنه پیاز را با گوگرد اغشته میکردن جهت ضدعفونی، ولی با توجه به خطرات تنفسی استفاده از گوگرد و همچنین وجود روش های جدید بهتر
      پیشنهاد نمیشود

  5. مهدي
    3:11 1396/06/26

    برای جلوگیری از پیشرفت قارچ در مزرعه تا احداث باید چه کار کرد

    • محمد قربانی
      8:47 1396/06/26

      سلام .
      کود حیوانی پوسیده شده استفاده شود. طبیعتا، کود نرم شده باشد. یا این که از کود حیوانی کمپوست شده استفاده شود.
      کود حیوانی سه چهار ماه قبل از کاشت، باید در زمین استفاده شود یا اینکه بعد از کاشت در زمین زعفرانی مورد استفاده قرار بگیرد.
      پیاز سالم و ضد عفونی (با قارچ کش) شده باشد. پیازی که استفاده می کنید فاصله زمانی بین کندن پیاز و کاشتن زیاد نباشد.
      موقع کاشت پیاز زعفران، رطوبت زمین در زمان هوای گرم، زیاد نباشد.
      زهکشی خاک مناسب و مقدار خاک رس کم باشد. و آبیاری هم بستگی به آب و هوای منطقه دارد.

  6. بهزاد خسروپناه
    10:29 1395/11/06

    با سلام
    مقاله بسیار جالبی بود .مصرف کود مایع یواس ساخت شرکت بهینه رویش بهاره به میزان ۴۰-۵۰ لیتر در هکتار همراه آب ابیاری علاوه بر تامین ازت و سولفور زعفران جهت کنترل کنه زعفران نیز مفید است.کشاورزانی که مصرف نموده اند بسیار راضی بوده اند.