کشت و برداشت زعفران چگونه است

کشت و برداشت زعفران به شکلی است؟ برداشت زعفران در چه ماهی است و چگونه انجام می شود؟ آب و هوای مناسب جهت برداشت زعفران چگونه است؟

کشت و برداشت زعفران

زعفران از جمله گیاهانی است كه ازدیاد آن از طریق پیاز (كُرم) صورت می گیرد. و در مناطق نیمه گرمسیری و در نقاطی که دارای زمستانهای ملایم و تابستان گرم و خشک باشد بخوبی می‌روید.

مقاومت زعفران در مقابل سرما زیاد است و لیکن چون دوران رشد آن مصادف با پائیز و زمستان و اوایل بهار است طبعا در این ایام به هوای مناسب و معتدلی نیاز دارد. در دوره خواب یا استراحت گیاه (تابستان) بارندگی یا آبیاری برای آن بسیار مضر است و باعث از بین رفتن پیاز زعفران در شرایطی که آب بیش از اندازه در تابستان به آن برسد می شود. بنابراین کشت و کار ( کشت و برداشت زعفران ) آن در مناطق گیلان و مازندران و مناطق گرم جنوب کشور معمول نیست.

اراضی آفتاب گیر و بدون درخت که ضمنا در معرض بادهای سرد نیز نباشد برای رشد زعفران مناسب است. این وجود در روستاهای بیرجند و قائن، سرایان، چرمه و فردوس در زیر سایه بوته‌ های زرشک و درختان بادام که در تابستان کمتر آبیاری می‌شوند کاشته می‌شود.

بنابراین جهت رشد و نمو مناسب گیاه و تولید محصول مرغوب و مطلوب زمین‌ های حاصلخیز و زهکشی شده بدون درخت با خاک (لومی ، لیمونی ، رسی و شنی) و آهک دار که پی اچ آن بین 8 – 7 باشد بر زمینهای شور فقیر و مرطوب ، اسیدی ترجیح داد.

زعفران در زمینهایی که دارای قلوه سنگ یا علفهای هرز یا مواد آلی پوسیده نشده باشد محصول خوبی نمی‌دهد. و طی سال های بعد تنها عملیات مربوط به مراحل داشت و برداشت زعفران اجرا می‌شود.

خاک مناسب جهت پرورش زعفران

از آنجایی که پیاز زعفران به مدت نسبتا زیادی (7 – 5 سال) در زمین پایدار می ماند، خاک زمین باید سبک یا ترکیبی از شن و رس باشد که پیاز بتواند در این مدت علاوه بر تامین مواد غذایی، در مقابل شرایط خاص منطقه‌ای نیز مقاومت نماید.

بنابراین جهت رشد و نمو مناسب گیاه زعفران و تولید محصول مرغوب و مطلوب، زمینهای حاصلخیز و زهکشی شده رسی و شنی که pH آن بین 8 – 7 باشد بر زمینهای شور، فقیر، مرطوب و اسیدی ارجحیت دارد.

زعفران در زمین هایی که دارای قلوه سنگ یا علفهای هرز و یا مواد آلی پوسیده نشده باشد محصول خوبی نخواهد داد.

آماده سازی زمین جهت رکورد زنی

  1. برای آماده سازی زمین به منظور کشت زعفران به روش نوین ، باید به نکات ذیل توجه فرمایید :
  2. زمین را در پاییز و یا زمستان سال قبل از کشت، پس از پخش 80 – 40 تن کود حیوانی فرآوری شده در هکتار + 200 کیلوگرم کود شیمیایی فسفر و پتاس با گاو آهن شخم عمیق بزنید.
  3. سپس در بهار پس از قطع بارانهای بهاری ، خاک را با انجام شخم متوسط ضمن سله شکنی از وجود علفهای هرز نیز پاک کنید.

بازده زمانی بین خرداد ماه تا شهریور ماه شما مجاز به کاشت زعفران هستید. بنابراین تا خرداد ماه شما وقت دارید زمین را آماده نمایید.

بافت خاک

بر اساس مطالعات گروهی از متخصصان برای کشت و برداشت زعفران ، بافت خاک سبک بدلیل کاهش فشردگی و مقاومت خاك ، باعث افزایش رشد پیازچه زعفران شده که در نتیجه افزایش عملکرد پیاز و تعداد گل را موجب می گردد.

بدین ترتیب، از آنجا که تکثیر زعفران با پیازچه زعفران انجام می شود و با توجه به تأثیر بافت خاك بر رشد پیازچه، می توان از طریق انتخاب راهکارهاي مدیریت زراعی در زمینه سبکتر کردن بافت خاك، علاوه بر تسریع در زمان شروع بهره برداري اقتصادي از مزرعه، عملکرد گل و ریشه زعفران را نیز بهبود بخشید.

این متخصصان بهترین بافت خاک را به منظور رکورد زنی در زعفران ، ترکیبی از بافت رس و شن می دانند.

هر ساله در ابتدای فصل تابستان و همزمان با شروع خواب تابستانه ی پیاز زعفران، کاشت زعفران در زمین هایی که تا به حال کشتی نداشته شروع می گردد و همینطور پیاز زعفران در زمین هایی که چند سالی از عمر کشت زعفران آن می گذرد برداشت می شود.

آب و هوای مناسب برای کشت زعفران

بعد از چند سال به دلیل افزایش تعداد و حجم پیاز زعفران در خاک ، کشاورزان می توانند پیازچه های زعفران را به صورت یک در میان از زمین خارج کرده و در زمین های بیشتر کشت کنند یا آن را به فروش برسانند.

اما متاسفانه نظارت صحیح و کامل و همینطور عدم آگاهی کشاورزان کشور عزیزمان باعث می شود بعد از بیرون آوردن پیاز های اضافی زمین کشاورزی آن را به افراد سودجو به فروش برسانند که عموم این پیازچه زعفران به کشور افغانستان قاچاق شود. کشوری که زعفران ایران را تهدید کرده است و به زودی می تواند یکی از رقبای بزرگ در زمینه زعفران در برابر ایران شود.

این موضوع در آینده نزدیک می تواند باعث کاهش فروش زعفران ایران ، کاهش صادرات زعفران ، و همینطور کاهش قیمت زعفران ایرانی شود.

البته مطمئنا زعفران ایران به خصوص زعفران قائنات می تواند همیشه کیفیت برتر را به مشتریان خارجی نمایش دهد اما مطمئنا با افزایش عرضه زعفران ضرر زیادی به زعفران قیمت آن خواهد خورد.

برداشت زعفران

و در مرحله برداشت زعفران بهتر است که به نکات زیر توجه شود:

  • گلها را در اوایل صبح باید برداشت نمود تا برداشت آسانتر باشد و هم آسیب کمتری به ریشه ها برسد و نیز از تابش نور خورشید به ریشه ها جلوگیری شود و کیفیت زعفران حفظ گردد.
  • برداشت گل زعفران احتیاج به حوصله و وقت فراوانی دارد.
  • گلها را در سبد یا ظرف تمیز جمع آوری کرده و در اولین فرصت به محل جداسازی منتقل نماییم.
  • به هر اندازه که توان جداسازی گل را داریم در همان روز برداشت کنیم.

تکثیر پیازچه زعفران

  • محل نگهداری گلها باید خنک،مسقف و دور از گرد و غبار و تابش نور خورشید بوده و کاملا بهداشتی باشد.
  • مدت نگهداری گل ها نباید از 10 ساعت تجاوز کند.
  • قبل ا شروع بکار جداسازی کارگران ناخن های خود را کوتاه نمایند و دستها را با آب و صابون شسشتو نمایند.
  • افرادی که احساس به گرده گل می باشند حتما جلوی دهان و بینی خود را با دستمال تمیز یا ماسک های مخصوص بپوشانند.
  • از دستکش های یکبار مصرف استفاده شود.
مدیر فروش زعفران قائنات

مصطفی قربانی

برای کسب اطلاعات بیشتر و مشاوره روی دکمه‌های زیر کلیک کنید.

فرم مشاوره

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *